SunHolidays.ro
Romana English

Info Creta

Localizare: situata in SE Marii Mediterane, in Grecia;

Capitala: Heraklion;

Suprafata: 8 336 km²;

Populatie: 623 666 locuitori (2005);

Limba oficiala: limba greaca;

Moneda: euro;

Ora locala: GMT + 2;

Clima: climat nord - african si climat mediteranean, cu ierni blande si veri calduroase (vara temperaturile pot ajunge pana la 40º C);

Natura: linia de coasta masoara aproximativ 1046 km; Creta este o insula muntoasa, iar cel mai inalt varf ajunge pana la 2456 m (Muntele Psiloritis); cel mai important rau este Ieropotamus, in partea de sud

Cele mai cunoscute plaje: Elafonisi, Falassarna, Gramvousna, Frangokastello, Paleohora, Loutro, Georgioupolis, Agia – Marina, Hora Sfakion, Sougia (CHANIA), Preveli, Bali, Palakias, Triopetra, Rodakino (RETHYMNO), Agia – Galini, Matala, Kalamaki, Gouves, Malia, Hersonissos, Stalis (HERAKLIO), Iarapetra, Kato Zakros, Makri Gialos, Vai, Hrysi Islet (AGIOS NIKOLAOS);

Statiuni importante: Platanias - Agia Marina, Stalos, Kalives, Almirida, Georgioupolis – Kavros, Paleochora, Bali, Plakias, Agia Galini, Matala, Chersonisos, Malia, Elounda, Ierapetra, Makrigialos, Siteia;

De vizitat: parcul national Samaria Gorge, Palatul Knossos, Manastirea Touplou, Fortetza, moscheea Ibrahim Han, portul venetian, Loggia, Fantana Rimondi, biserica Saint Franciscus, Kara Mousa, moscheea Veli Pasa, Muzeul de Arheologie Heraklion;

Cumparaturi: puteti cumpara suveniruri si produse traditionale peste tot in Creta, iar capitala insulei ofera multe alternative pentru cumparaturi.

Orasul Heraklion sau Iraklio este capitala insulei si a prefecturii Heraklion, fiind situat pe coasta nordica a insulei, in partea de vest a prefecturii. Heraklion este al patrulea oras ca marime din Grecia, avand o  populatie de 137 711 locuitori (2001).

Orasul a fost fondat in anul 824 si timp de mai multe secole i s-a spus Chania (de catre venetieni) sau Kandyie (de catre turci, in timpul ocupatiei otomane). Astazi Heraklion este centrul administrativ si economic nu numai al prefecturii Heraklion, dar si al insulei Creta. Orasul ofera turistilor toate faciliatile: spitale publice si private, banci, agentii de turism, centre rent a car, restaurante si baruru, cluburi de noapte, cinematografe, teatre, galerii de arta si tot felul de magazine. Capitala insulei se afla in apropierea ruinelor palatului Knossos, care in timpul erei minoice a fost cea mai dezvoltata zona a insulei.

Capitala insulei se afla in apropierea ruinelor palatului Knossos, care in timpul erei minoice era cea mai dezvoltata zona din Creta.

La aproximativ 5 km spre est de Heraklion se afla cel mai mare aeroport de pe insula - “Nikos Kazantzakis”. De asemenea, Heraklion este unul dintre cele mai importante porturi ale Greciei, legat de continent in principal prin intermediul portului Pireu.

Legenda spune ca insula Creta este locul natal al lui Zeus, parintele tuturor zeilor. Mama lui Zeus, Rea, a venit in Creta cu ajutorul lui Gaia si Uranus pentru ca se temea de Cronos, tatal lui Zeus, care obisnuia sa isi inghita copiii pentru ca acestia sa nu ii uzurpe puterea. Zeus s-a nascut intr-o pestera si a fost crescut de nimfe. Dupa o lupta crancena cu Cronos, Zeus a devenit parintele tuturor zeilor.

Intr-o zi Zeus, luand forma unui taur, a rapit-o pe Europa din Phoenicia si a adus-o in Creta. Din uniunea celor doi s-au nascut trei fii: Minos, Radamantis si Sarpedon. Minos, cel mai cunoscut dintre cei trei fii ai lui Zeus, a devenit rege al Cretei si a condus insula din palatul sau din Knossos. Fratele lui Minos, Radamantis, l-a ajutat pe primul sa isi conduca regatul, in timp ce Sarpedon si-a fondat propriul regat in Licia.

Zeul marilor, Poseidon, l-a asigurat pe Minos ca va fi mereu rege peste acele hotare cu conditia sa sacrifice un taur trimis de zeu. In loc sa sacrifice taurul alb trimis de Poseidon, Minos a hotarat sa sacrifice un alt taur. Zeul marilor a dorit sa il pedepseasca pe Minos si a determinat-o pe sotia acestuia sa se indragosteasca de un taur. Din uniunea celor doi s-a nascut Minotaurul, o creatura avand capul unui taur si corpul unui om. Dupa ce s-a consultat cu oracolul din Delphi, Minos i-a poruncit lui Dedal sa construiasca un labirint urias unde sa il poata inchide pe Minotaur. Minotaurul era hranit cu 7 tinere si 7 tineri trimisi anual din Atena, ca tribut pentru uciderea lui Androgeus (unul dintre copiii lui Minos) de catre atenieni.

Tezeu, un erou atenian, s-a revoltat impotriva acestui obicei si a hotarat sa omoare Minotaurul. Tezeu s-a dus in Knossos ca unul dintre cei 7 tineri care urmau sa fie sacrificati si cu ajutorul Ariadnei a intrat in labirint si a omorat monstrul.

Dedal, cel care a construit labirintul, dorind sa fuga de pe insula impreuna cu fiul sau, Icar, si stiind ca regele Minos controla toate rutele de pe mare, a facut doua perechi de aripi, le-a lipit cu ceara si le-a atasat spatelui lui si al fiului. Totusi, in timpul zborului, fiul lui Dedal a zburat prea aproape de soare, aripile i s-au topit, a cazut in mare si s-a inecat. Pentru ca a zburat cu grija, Dedal a reusit sa ajunga in Sicilia. Minos a fost in final ucis de  fiica regelui Kokalos, in timp ce era in Sicilia in cautarea lui Dedal, pe care dorea sa il pedepseasca. Istoria insulei este presarata cu batalii pentru libertate impotriva venetienilor, turcilor si germanilor. Creta este locul unde civilizatia minoica a inflorit si se crede ca minoienii au fost primii care si-au adus contributia la crearea Greciei clasice.

Perioada minoica (2600 I.Hr. – 1100 D.Hr.) Minoienii au fost prima civilizatie europeana, iar numele lor vine de la Minos, regele mitic al regiunii Knossos (astazi Heraklion). Primele palate au fost construite in Creta in jurul anului 2000 I.Hr., in Knossos, Phaistos, Malia si Zakros, dar au fost distruse de un cutremur in 1700 I.Hr. si reconstruite dupa.

Palatele minoice nu aveau fortificatii sau ziduri, ceea ce demonstreaza ca aceasta civilizatie controla Marea Egee si nu se temea de inamici. Palatele sunt renumite pentru arhitectura lor. Toate au o curte in jurul careia au fost construite camere speciale pentru ceremonii oficiale si ritualuri. Peretii palatelor sunt decorati cu fresce ce reprezinta, uneori in marime naturala, scene din viata de zi cu zi a minoienilor. Datorita pozitionarii in mijlocul insulei, Knossos controla viata economica si politica. Principalele activitati precum agricultura si olaritul au contribuit la inflorirea economiei insulei. Operele de arta create de locuitorii din Knossos erau exportate in Egipt, Phoenicia si Siria, iar vasele minoiene au fost descoperite peste tot in estul Mediteranei.

Perioadele subminoica, geometrica si arhaica (1100 I.Hr. – 900 I.Hr.) Dupa caderea civilizatiei minoice, Creta a fost cucerita de catre dorieni, care veneau din Grecia continentala si toate orasele insulei au fost unite sub conducerea Knossos. Ramasite ale oraselor dorice pot fi gasite in Prinia (la 40 km de Heraklion), Lato (15 km de Agios Nikolaos) si Gortun (la 45 km de Heraklion).

Perioadele clasica, elena si romana (900 I.Hr. – 330 AD) In timpul perioadei clasice, orasele din Grecia continentala au fost in permanenta in conflict, iar insula a inflorit. Creta nu a participat nici in razboiul Persan, nici in cel Peloponesian, din Grecia continentala. Insula a fost exploatata de piratii din Celicia, care au dominat partea estica a marii Mediterane si au marsat impotriva orasului roman Ostia in secolul al II-lea I.Hr. Romanii au folosit acest lucru ca pretext pentru a se implica in viata politica a Cretei. Dupa expeditia esuata a lui Marc Antoniu in 71 I.Hr., comandantul Cointus Caecilius Metellus a cucerit insula in 67 I.Hr., dupa doi ani de asediu. In timpul perioadei de pace care a urmat orasele au inflorit, numarul populatiei a crescut si au fost construite cladiri, temple, stadioane si bai romane. Ocupatia romana  nu a influentat obiceiurile cretanilor, care si-au pastrat limba si obiceiurile. In aceasta perioada a fost construita prima biserica de pe insula de catre Agios Titus, ucenic al apostolului Paul si patronul insulei Creta.

Perioada bizantina (330 – 1204). In 330, cand a fost divizat Imperiul Roman, Creta a devenit parte a Imperiului Bizantin, sub conducerea imparatului Teodosiu cel Mare. Gortyna era centrul administrativ si religios al insulei in aceasta perioada. Intre 826 si 960, Creta a fost cucerita de arabi. Ocupatia araba a durat pana in 960, cand, dupa luni de asediu, Nikiforos Fokas a  adus Creta inapoi Imperiului Bizantin. Heraklion a devenit noua capitala a Cretei si scaunul arhiepiscopului.

Perioada venetiana (1204 – 1669). In 1204 Creta a fost vanduta venetienilor. In timpul acestei perioade au fost construite multe cladiri noi in Hreaklion: Palatul Dogilor, bazilica Sf. Marc si Loggia. La caderea Constantinopolului in 1453, multi nobili greci au venit in Creta. Manastirea Sf. Ecaterina a devenit un centru al culturii, teologiei, filozofiei, muzicii si literaturii. Scoala Cretana de Arta a luat nastere, combinand stilul traditional bizantin cu cel renascentist. Scoala Cretana este reprezentata de artisti precum Michail Damaskinos, Klontzas, Ioannis Kornaros si Domenico Theotokopoulos, cunoscut si sub numele de El Greco.

Perioada turca (1669 – 1898). Turcii au cucerit Chania in 1645, Rethymnon in 1646 si restul insulei cu exceptia orasului Heraklion pana la sfarsitul anului 1648. In 1669 turcii au cucerit intr-un final orasul Heraklion. In aceasta perioada multe biserici cretane au fost transformate in moschei. „Marea Revolta Cretana”, care a izbucnit in 1866 si a durat pana in 1868 a dus la distrugerea Manastirii Arkadi si pierderea multor vieti. In 1897, fortele grecesti si voluntarii au ajuns in Creta pentru a elibera insula, cu intentia de a o unifica cu restul Greciei.

Perioada moderna. Marile Puteri (Anglia, Franta si Rusia) au recunoscut autonomia „Statului Creta” sub conducerea Printului George al Greciei. Revolutia Cretana din Therisos in 1913 a dus la unirea Cretei cu Grecia. In timpul ocupatiei germane din al doilea Razboi Mondial, Cretanii au luptat pentru libertate si dupa patru ani de ocupatie germana, a inceput o perioada de pace pentru cretani. Din acel moment insula a inflorit, datorita agriculturii si in ultimii ani, datorita turismului.

Creta are o clima temperat mediteraneana, cu ierni blande, ploioase, si veri calde, uscate. Cu toate acestea, daca planuiesti o vacanta in Creta, nu te lasa pacalit de temperaturile generale. Exista diferente semnificative intre zona de coasta si zonele montane, precum si intre partea vestica si partea estica a insulei. Muntii insulei formeaza o bariera de la est la vest, unde la inaltimi predomina vanturile nordice, iar la baza predomina curentii Marii Egee. Astfel, vremea poate fi mohorata si umeda la nord, dar insorita pe coasta de sud, unde norii nu obisnuiesc sa se extinda deasupra marii. Asadar, inainte de a porni in vacanta, fii atent in ce zona a insulei vei sta si care sunt temperaturile.

In zona de coasta, vara este uscata, iarna este blanda. Sezonul ploios incepe la sfarsitul lunii octombrie si dureaza pana in martie sau chiar aprilie. Ninsorile sunt extrem de rare in zona de coasta, cu atat mai mult in partea de estica (zona Sitia), unde clima este mai uscata si mai calduroasa, chiar si fata de vestul insulei (districtul Chania). Iar acest lucru se poate observa prin vegetatia abundenta. Daca mergi in vacanta in Creta, vei vedea ca in districtul Chania (vest)este exista mult mai multa veredata decat in zona desertica din Sitia (est), datorita temperaturilor moderate, fiind intre frig si desert. In zonele montane, iarna poate fi extrem de rece si cu ninsori abundente. Pe timp de iarna, traseele sunt adesea inchise, iar in varful Muntilor Albi si Ida, ninsoarea cade pana in iunie.

Vremea in Creta – luna de luna
Ianuarie: vremea este rece, ploioasa si vantul este omniprezent. Exista o perioada de o saptamana in cursul lunii ianuarie, cand vanturile inceteaza si vremea este in general buna și. Aceasta perioada se numește „Halcyon Days” (Zile Linistite).

Februarie: vremea este mai insorita fata de ianuarie, iar temperatura mai ridicata. Este luna in care infloresc primii copaci: migdalii. Cu toate acestea, vremea ramane imprevizibila, zilele calde alternand cu zilele reci. 

Martie: de obicei, este frig și vant, dar exista si multe zile insorite. In martie 2001 a existat un val de caldura cu temperaturi de pana la 30° C, tineti cont ca a fost o exceptie. In martie apar primii inotatori indrazneti

Aprilie: este vreme de primavara, cu temperaturi medii și precipitatii reduse. In aceasta perioada a anului, insula este plina de flori salbatice, iar peisajul este magnific.

Mai: vremea este calda si insorita, cu sanse de ploaie pana in data de 10. Vanturile nordice sezoniere „meltemi” nu au inceput inca sa bata, marea este calma si natura este in perioada cea mai prielnica. Este cea mai buna luna din an dedicata activitatilor in aer liber. Cu toate acestea, este recomandat sa ai la tine un pluover sau o geaca subtire la caderea noptii, cand temperaturile incep sa scada usor.

Iunie: soare si caldura... tocmai bine pentru plaja! Chiar daca sezonul incepe mai devreme, cei mai multi turistii aleg sa-si petreaca vacanta in Corfu in luna iunie, cand razele soarelui nu sunt arzatoare, dar temperaturile sunt tocmai bune pentru inot si plaja.

Iulie si August si bea multa apa, pentru hidratare. Nu este cea mai indicata perioada de vacanta pentru cei care nu pot suporta caldura sau pentru persoanele cu probleme cardiace, temperaturile variind intre 30-35 C.: vant si foarte fierbinte. Iulie si august sunt lunile sezoniere in care sufla vanturile nordice. Este perioada in care temperaturile ridicate te indeamna sa-ti petreci toata ziua pe plaja. Nu uita palaria si cremele cu protectie solara extrem de importante. De asemenea, stai sub umbrela sau sub adapostul unui maslin.

Septembrie: insorit, vantul incepe sa bata usor si temperaturile incep sa devina suportabile. Este perioada prielnica activitatilor in aer liber. Ai nevoie de ojacheta pe timp de noapte, mai ales daca ai de gand sa vizitezi toate zonele montane.

Octombrie: tot mai putine zile insorite, vantul incepe sa bata cu putere si vin ploile, mai ales in partea vestica a insulei. Vremea este foarte buna pentru activitati in aer liber. Octombrie este luna in care bautura traditionala cretana – raki - este distilata din coji de struguri. Im unele zile ai nevoie de o geaca ceva mai groasa.

Noiembrie: vremea devine imprevizibila. Exista zile cu soare, dar si multe ploioase. Clar ai nevoie de un flover, geaca si o umbrela- Vanturile sudice incep sa bata si, uneori, aduce cu el nisip din Sahara. Acest nisip acopera cerul deasupra insulei si creeaza conditii meteorologice foarte neobisnuite.

Decembrie: in aceasta luna, conditiile meteorologice variaza de la an la an. Vremea este un amestec de zilele cu vant puternic, calm, ploi, zile insorite – calde si reci. Ai nevoie de mai multe straturi de haine calduroase. Cu toate acestea, pune-ti in bagaj si un costum de baie. Vremea este atat de ciudata, incat sunt zile in care temperatura de-a lungul coastei iti permite sa inoti.

Sunt cinci aeroporturi pe insula Creta si doar trei sunt folosite pentru zborurile de pasageri: Aeroportul Heraklion, Aeroportul Chania (Akrotiri) si Aeroportul din Sitia. Celelalte doua: Kastelli si Timbaki sunt aeroporturi militare.

Aeroportul din Heraklion este principala poarta de acces a insulei Creta. Oficial cunoscut sub numele de Nikos Kazantzakis, Aeroportul International Heraklion este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Grecia si al doilea cel mai aglomerat din tara, fiind tranzitat de milioane de turisti, mai ales in lunile de vara. In cadul aeroportului gasesti ATM si Exchange, facilitati de acces pentru persoanele cu handicap, birou de informatii, internet, dulapuri de bagaje, magazine, restaurant, cinci snack baruri, iar imediat lânga aeroport sunt mai multe hoteluri.
Aeroportul Heraklion este la cinci kilometri de centrul orasului Heraklion si are o locatie extrem de accesibila, pentru care este si apreciat. Iesirile din aeroport se gasesc de-a lungul Makariou Street. Iesirea vestica permite turistilor sa mearga direct spre orasul orasul Heraklion, iar iesirea estica duce la soseaua nationala, de unde poti merge spre Rethymno si Chania (vest) si spre Sitia Hersonissos sau Agia Nikolaos (est). Pentru a ajunge la aeroport, poti pleca din Piata Eleftherias (Heraklion) spre Ikarou Avenue sau poti conduce pe drumul national care vine din estul Cretei.

Aeroportul International Heraklion „Nikos Kazantzakis” (IATA airport code = HER)
Adresa: 70601 Heraklion, Creta
Telefon: +30 2810 397800
Fax: +30 2810 221700

Aeroportul Chania este cunoscut oficial ca aeroportul international „Ioannis Daskalogiannis”. El se afla in peninsula Akrotiri (sau Souda ), la aproximativ 20 de minute (14 km) de condus de Chania si gazduieste zboruri interne catre si de la Atena, Salonic si alte aeroporturi grecesti. Din aprilie pâna la inceputul lui noiembrie exista, de asemenea, mai multe zboruri charter directe spre Aeroportul Chania din Marea Britanie, Germania, Scandinavia si alte tari europene. Aeroportul Chania este cel mai populat cu americani care vin in vizita la rudele sale care locuiesc la baza NATO Souda Bay din apropiere. Aproape 2.5 milioane de pasageri tranziteaza anual aeroportul din Chania in fiecare an, doar in lunile iulie si august numarul turistilor depaseste 2.500 pe ora. Aeroportul detine snack baruri si cafenele, doua magazine duty-free, magazine cu suveniruri si arta cretana, birou de informatii, ATM si schimb valutar, politie, asistenta medicala si parcare. Aeroportul este deschis 24 ore/zi. Tel. : +30 28210 83800, 83805.

Aeroportul Sitia este mic si se afla in regiunea Mponta a municipiului Sitia, pe partea estica a Cretei. Aeroportul este situat la câteva minute de mers cu masina din orasul Sitia (1 km nord/nord-vest de centrul orasului) si poti ajunge la el daca mergi pe drumul principal al coastei de nord. Din Aghios Nikolaos, o iei spre vest, unde drumul principal trece in Drumul National Creta. Aeroportul detine un bar, magazine si 100 locuri de parcare.

Telefonul turistului: + 30 28430-22280, 22800. 
Comandantul politiei: + 30 28430-22266 
Departamentul de control: + 30 28430-22259. 
Meteorologie (Ε.Μ.Υ.) Biroul de observatii: + 30 28430-22236 
Transport spre si dinspre aeroport cu taxiul: + 30 28430 - 22700

Palatul Knossos este situate la 5 km spre est de Heraklion, capitala insulei. Primul palat de la Knossos a fost construit in jurul anului 1900 I.Hr., dar 200 de ani mai tarziu a fost distrus de un cutremur si apoi a fost recontruit. Palatul Knossos a fost capitala Regatului Minoian si centrul administrative, economic si relicios

Turistii pot vizita ruinele palatului Minos, si casele din imprejurimi (Little Palace, Caravanserai, House of the Frescoes etc), casele oamenilor obisnuiti si cimitirul. Palatul era un labirint construit in jurul unei curti centrale, care includea locurile de veneratie, atelierele si magaziile. Phaistos Palace (numit si Phestos sau Festos) este situate la 63 km spre sud-vest de Heraklion si la aproximativ  78 km spre sud-est de Rethymno, in mijlocul platoului  Messara. Palatul Phaistos este al doilea palat important al perioadei minoice. Se spune ca a fost fondat de catre Minos (conform teoriei lui Diodoros Sikeliotis) sau de catre Phestos, fiul lui Herclule (conform Pafsanias si Stefanos Vyzantios).

Astazi vizitatorii pot admira doar partile de vest si de nordm pentru ca celelalte doua aripi au fost distruse de un cutremur in anul 1450 I.Hr. Locuitorii au continuat sa traiasca aici dupa distrugerea palatului. Orasul a fost ocupat de dorici in jurul anului 1100 I.Hr. si a fost evacuate in 150 I.Hr., cand a fost atacat de orasul Gortyna.

Palatul a fost resedinta miticului Radamantes, iar structura arhitectonica este identica cu cea de la Knossos.

Palatul Malia este al treilea palat ca marime din Creta minoica, dupa Knossos si Phaistos. Palatul se intinde pe o suprafata de 7500 m², la capatul unei vai fertile de langa Hersonissos in partea de nord a Cretei. Faptul ca palatul se afla in apropierea marii a insemnat mult pentru dezvoltarea regiunii. Malia a fost construit in jurul anului 1900 I.Hr., o perioada de dezvoltare intensa pentru intreaga populatie a insulei. Istoria palatului a urmat acelasi ciclu ca si istoriile celorlalte palate din timpul civilizatiei minoice si a fost distrus din motive necunoscute in jurul anului 1650.

Palatul Kato Zakros este situat in partea estica a insulei si este cel mai mic dintre palatele minoice, cam de 5 ori mai mic decat palatul  de la Knossos. A fost construit in jurul anului 1900 I.Hr., reconstruit in jurul anului 1600 i.Hr. si distrus in 1450 i.Hr. o data cu celelalte centre importante ale civilizatiei minoice. Kato Zakros era centrul administrative, commercial si religios al intregii zone. Situarea strategica si portul de la Kato Zakros au favoriyat transofmarea orasului intr-un important centru commercial pentru comertul cu popoarele din est.

CHANIA:
• Muzeul de Arheologie este gazduit de biserica venetiana  San Fransesco. Exponatele muzeului, provenite din Creta de Vest si alte zone, dateaza din perioada Neolitica pana in perioada romana si includ statui, inscriptii, arme, monede si bijuterii. 
• Arhivele Istorice din Creta expun o colectie impresionanta de materiale legate de istoria insulei. Arhivele Istorice din Creta se numara printre cele mai mari institutii de acest fel din Grecia. 
• Muzeul Naval din Creta.

RETHYMNO:
• Muzeul de Arheologie din Rethymno este gazduit intr-o cladire construita de turci pentru a imbunatati apararea oraului. Din cauza faptului ca de-a lungul secolelor aceasta cladire a avut diferite functii (pana in anul 1960 a fost inchisoare), forma initiala a fost mult alterata. HERAKLION: 
• Muzeul de Arheologie din Heraklion este unul dintre cele mai importante din Grecia. Gazduieste majoritatea descoperirilor din perioada minoica: vase de ceramica, statui, obiecte din metal, frescele impresionante ale palatelor si vilelor celor bogati si sarcofagul unic de la Agia Trias. 
• Muzeul de Istorie gazduieste exponate din perioadele bizantina, venetiana si turca, precum si documente din istoria recenta a insulei. De asemenea, aici turistii pot admira o colectie vasta de obiecte precum costume locale, textile si broderii, precum si o reprezentare a unei case cretane traditionale. 

LASSITHI:
• Muzeul de Arheologie din Agios Nikolaos, care gazduieste descoperiri din estul Cretei. 
• Colectia Arheologica din Iarapetra, formata din statui de marmura si inscriptii din perioada greco-romana. 
• Muzeul de Arheologie din Iarapetra, care expune descoperiri din perioada minoica, din  from Sitia, Zakros, Petra, si Paleokastro. 

CHANIA:
• Capela Agii Anargiri cu fresce bizantine;
• Biserica ruso - bizantina Agia Magdalini;
• Manastirea Agia Triada (Tzangarol), in Akrotiri, construita in 1632;
  • Manastirea Ingerilor Gouvernetou, lana Agia Triada, fondata in 1548 in stil renascentist;
• Manaastirea Gonia  (la o distanta de 24 km spre vest de Chania), langa satul Kolimbari;
• Rotonda Arhanghelului Mihail, in Kato Episkopi  (sat situate la o distanta de aproximativ 10 km spre sud de Kolimbari), cu podele din mosaic si fresce impostante create de artisti bizantini ai secolului al XII-lea;
• Biserica Sf. Gheorghe, in satul Alikianos (la o distanta de 13 km spre sud-vest de Chania), cu fresce byzantine datand din 1430.

RETHYMNO:
• Manastirea Arkadi, situata la 3 km spre sud-vest de Rethymno, construita in secolul al XVI-lea. Manastirea este strans legata de evenimente memorabile din perioada in care insula lupta impotriva opresiunii turcilor;
• Manastirea Preveli, ce merita vizitata pentru muzeul micut de aici si pentru panorama impresionanta asupra Marii Libiei. 

HERAKLION:
• Catedrala Agios Minas si biserica mai micuta  de langa aceasta;
• Biserica din Scotini (la o distanta de aproximativ 1 km spre nod – vest de Fodele), construita pe ruinele unei biserici mai vechi din secolul al XI-lea sau al XII-lea;
• Manastirea Vrondissi (la aproximativ 56 km spre sud-vest de Heraklion), cu fantana contruita in secolul al XV-lea; 
• Manastirea Varsamoneri, langa satul Vorizia, la 52 km de Heraklion. Aici turistii pot admira si biserica Agios Planourios, ale carei fresce datand din secolul al XV-lea au o deosebita valoarea artistica si stiintifica, fiind un monument unic al Scolii Cretane;
• Basilica dedicata Sfantului Titus (in Gorthyn), unul dintre cele mai importane monumente ale crestinitatii din Creta;
• Manastirea Kardiotissa (langa Krassi, la vest de Agios Nikolaos), cu biserica dedicata Fecioarei din Kera. 

LASSITHI:
• Biserica Kera (la aproximativ 9 km de Agios Nikolaos), unde turistii pot admira fresce datand din secolul al XIV-lea sau al XV-lea, considerate ca fiind cele mai reusite de pe insula;
  • Manastirea Toplou sau Fecioara Akrotiriani (la est de Sitia), datand din secolul al XV-lea I.Hr.;
• Manastirea Kapsa, la sud de Sitia. 

Cand vizitati Creta  trebuie sa incercati mancarurile traditionale ale insulei. Creta este cunoscuta pentru bucataria mediteraneana, dominata de produsele locale (peste, ulei de masline, miere si branzeturi). Restaurantele de pe insula ofera tot felul de preparate grecesti si cretane traditionale:

Antreuri:
• Tzatziki (probabil cel mai cunoscut fel de mancare din Grecia, preparat cu iaurt, usturoi si castravete);
• Tyropithakia (un fel de placinta umpluta cu branza Feta traditionala); 
• Numbulo (un fel de sunca pe care o puteti gasi numai in insula si care este preparata din carne de porc afumata);
• Buduni (carnat din carne de porc, servit prajit si taiat in felii, cu un pahar de vin). 

Salate:
• Horiatiki – renumita salata greceasca este preparata din rosii, castraveti, ceapa, piper, branza Feta, masline negre si ulei de masline.

Carne:
• Souvlaki (frigarui din carne de pui sau porc, infasurate in felii subtiri de sunca);
• Stifado (vitel preparat cu ceapa si sos de rosii);
• Giouvetsi (miel cu orez);
• Bifteki (chiftea mare umpluta cu branza, ceapa si ardei si apoi pusa pe gratar);
• Mousakas (carne tocata, straturi de cartofi, vinete si smantana);
• Sofrito (vitel gatit in sos de vin);
• Pastitsada (carne de vitel sau de pui preparata cu rosii proaspete, scortisoara, vin, ceapa si diferite mirodenii). 

Peste:
• Bourdeto (supa picanta din peste facuta cu ardei iute, ceapa, sare si ulei de masline);
• Bianco (diferite feluri de peste gatite cu vin, suc de lamaie, usturoi si otet);
• Savuri (peste prajit servit cu sos de usturoi, rozmarin, otet si grapefruit uscat). 

Legume:
• Imam eggplants (vinete umplute cu ceapa si rosii, coapte in cuptor). 

Branzeturi locale:
• Feta 
• Staka
• Mizithra 

Fast Food
• Gyros – un sandwich cu carne de pui sau de porc fripta, cartofi prajiti, inele de ceapa, felii de rosii proaspete si Tzatziki, infasurate intr-o lipie.